Jdi na obsah Jdi na menu

Zakladatel

Zakladatel Hironori Ohtsuka 10.Dan Meijin

 se narodil 1.června 1892 v prefektuře Ibaragi. Do tajů bojových umění, konkrétně Ju-jitsu, pronikal pod otcovým vedením už jako šesti letý. Po sedmi letech systematického tréninku vstoupil do učení k mistru Nakayamovi do školy Shinto-yoshin ryu, jejíž neobvyklost spočívala v tom, že zatímco drtivá většina škol ju-jitsu kladla důraz především na podrážení a techniky na zemi, v Shinto-yoshin byly preferovány údery a kopy.

Ve svých devatenácti letech začal navštěvovat univerzitu Waseda a Vedle Ju-jitsu se věnoval i zcela novému bojovému umění nazývaného Kempo. O tom, jaký neskutečný talent měl Nakayamův nejlepší žák, svedčí i mistrovo rozhodnutí udělit 29letému Ohtsukovi celonárodně uznávaný diplom "mistr bojových umění".

Jednoho dne se mladý mistr dozvěděl že na císařském dvoře se připravuje ukázka KARATE, na které měl být osobně přítomen i korunní princ Hirohito. Hironori Ohtsuka se nikdy podobného nezúčastnil, avšak přítomnost člena Japonské vlády a jméno Gichin Funakoshi byly dostatečně silným argumentem,aby tentokrát nezaváhal.

Žák mistrů Azaty a Itosu udělal na všechny přítomné velký dojem a tak není divu,že Hironori Ohtsuka se rozhodl stůj co stůj s ním navázat osobní kontakt.

Postupem času mistr Ohtsuka dozrál a otevřel si vlastní dojo. O jeho služby však projevili zájem i na Tokijské univerzitě. Brzy se jeho výuka setkala s velkým ohlasem, protože na rozdíl od mnoha tehdejším mistrů ortodoxního zaměření se jako jeden z mála nebál do cvičení zapojovat nejen stínové souboje (kata), ale i kumite. V roce 1934 zavedl do praxe vlastní systém karate,který pojmenoval WADO RYU. Kromě už poměrně známých cvičebních skladeb se v tomto bojovém stylu začalo více prosazovat jiu kumite. Až mnohem později historikové a faktografové označili toto období jako prvopočáteční fázi sortovního karate.

Hironori Ohtsuka se během svého života dožil mnoha ocenění, avšak největší pocty se mu dostalo v den narozenin císaře (29.dubna 1966), kdy ho Japonský panovník přijal a osobně mu poděkoval za významné služby v oblasti šíření a popularizace karate-do. Po smrti Hironori Ohtsuka zdědil všechna nástupnická práva zdědil jeho syn Jiro Ohtsuka. 29.ledna 1982 Hironori Ohtsuka zemřel ve věku 91 let .